Arşimet vidası, sıvıları kaldırmanın kolay bir yolunu bulmak olan antik çağın en büyük pratik sorunlarından birini çözdü.
Arşimet bu operasyonun göreceli basitlikle gerçekleştirilmesine izin veren bir makine yarattı: Arşimet vidası.
Makina büyük bir vidadan oluşup tüp içine konulmaktadır kaynaklı su geçirmez olması gerekmez.
Tüpün alt kısmı sıvının içine daldırılır ve vidayı döndürerek her basamak spiral boyunca yükseltilen belirli bir miktar maddenin üst kısmından çıkıp depolama havzasına boşalmak üzere toplanır.
Dönme enerjisi bir sapla, hayvanlar, yel değirmeni pervaneleri veya tarım traktörleri ile sağlanabilir. Arşimet vida, Diodorus Siculus ve Athenaeus'un ifadelerine dayanarak Arşimet'e atfedilir.
Ancak son çalışmalar, Babil'in asma bahçelerini sulamada kullanıldığı düşünüldüğü için Arşimet'ten önce icat edilmiş olabileceğini gösteriyor. Arşimet, Mısır'da İskenderiye'de kaldığı süre boyunca vida üzerinde çalışmış olabilir ve bu nedenle Orta Doğu ülkesinde bilinen bir enstrümanı İtalya'ya ithal etmiş olabilir. Arşimet'in çalışmalarının bilim tarihi üzerinde önemli bir etkisi vardır, hem antik çağda, hem gösterilerinin sertliği bir model olarak alındığında, hem de Rönesans'ta, sürümlerde veya orijinal metinde yayınlanan eserleri, kuranlar için büyük ilgi konusu olur Modern deneysel bilim. Galileo Galilei, Le Meccaniche eserinde Arşimet'in vidasını alır: "Arşimet'in vidasını suyu çıkarmak için" pasajında, nasıl çalıştığını gösterir.
“Bu yerde Arşimet’in vida ile su yükseltme icadı bana sessizlikle geçilmeli gibi gelmiyor: bu sadece harikulade değil, aynı zamanda mucizevidir; çünkü suyun asmada yükseldiğini, sürekli indiğini göreceğiz... “
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder