Vücudumuzdaki tüm organlar hücrelerden oluşur . Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır ve ancak mikroskopla görülebilir .
Sağlıklı vücut hücreleri , kas ve sinir hücreleri hariç , bölünebilme yeteneğine sahiptirler . Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların ( vücut içi ve dışındaki ) onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar . Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır . Sonsuz bölünemezler . Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölüneceğini bilir .
Buna karşın kanser hücreleri , bu bilinci kaybeder ; kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar . Kanser hücreleri birikerek tümörleri ( kitleleri ) oluştururlar . Tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler , içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler . Eğer kanser hücreleri oluşturdukları tümörden ayrılırsa kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler . Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler . Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına " METASTAZ" adı verilir.
Kanser oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar . Farklı tipteki kanserler , farklı hızlarda büyürler , farklı yayılma biçimleri gösterirlerve farklı tedavilere cevap verirler . Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde , var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır .
( Yük. Bio. Olcay Irmak )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder