Translate

18 Ekim 2024 Cuma

DEVECİ ARMUDU

Deveci Armudu..🍐

Günümüzde Türkiye' nin tarımdaki ihraç kalemlerinden biri olan; lezzeti, dayanıklılığı ve büyüklüğü ile ünlü,hoş aromalı bir armut çeşididir. 

1963 yılında dünyadaki meyvecilik alanında ekol olmuş, Fransızlar tarafından 22 isimden biri seçilen ve üretici Lütfi Deveci'nin ismini almış bir çeşittir. Deveci’nin anlattığına göre;

“1960 yılıydı, ava meraklı bir insandım. Bir gün av dönüşü, yoldaki hayvan izine düşmüş armut meyvesi dikkatimi çekti. Normalde o mevsime kadar bu meyve yaşamaz. Bu sebeple o tek meyve çok dikkatimi çekti ve çevrede araştırarak, armudun ağacını buldum. 

Ağaçtan aşı kalemleri aldım ve daha sonra bunları İtalyan ve Fransız armutları ile evlendirdim. Yaklaşık üç yıl sonra bu evlilikten, ağırlığı bir buçuk kiloyu geçen armutlar ortaya çıktı. Onlara Deveci Armudu adını verdim." 

Armudu bulduğu dönemin ilkbahar olduğunu hatırlıyor Lütfi Deveci. Yani eski hasadın çoktan kalktığı ve meyvelerin tekrar çiçek açtığı dönem.

Bu kadar uzun süre bu meyvenin bozulmadan kalması da ürüne ayrı bir değer katıyor. Dünyadaki armut çeşitlerinin ağırlığı 300 - 400 gramı geçmezken Deveci armudu ise 1,5 - 2 kiloya kadar ulaşıyor ve lezzeti de bir başka güzeldir.
Alıntı

Hiç yorum yok: